Connect with us

Winkelsluiting onduidelijk: Bruna dicht, maar verderop is Primera gewoon open | NU

Nieuws in het Nederlands

Winkelsluiting onduidelijk: Bruna dicht, maar verderop is Primera gewoon open | NU

Terwijl bij de Bruna het rolluik halfdicht is en alleen postpakketjes kunnen worden afgegeven en opgehaald, is 300 meter verderop de Primera wel gewoon open. Ook niet-essentiële zaken als tijdschriften en agenda’s worden verkocht. Het is onduidelijk wat nou wel en niet magazine, al nemen sommige winkeliers meer ruimte dan de regels voorschrijven. Later op woensdag wordt duidelijkheid vanuit het kabinet verwacht.

Het is een triest beeld bij de Bruna in Gouda. Het rolluik is half gesloten en je moet bukken om de winkel in te kunnen. Aan het half gesloten rolluik fladdert een A4’tje waar in blokletters op staat dat de winkel gesloten is en alleen open is om postpakketten af te geven of op te halen.

“Ik heb wel begrip voor de lockdown, maar vervelend is het wel”, verzucht een van de medewerkers van de boek- en kantoorartikelenwinkel. “Dit zijn de weken waarvan we het moeten hebben. We missen een hoop omzet zo.”

In de winkel zelf blokkeren karren de schappen met tijdschriften. Ook de agenda’s en scheurkalenders zijn vrijwel onbereikbaar voor klanten. Op de vraag of we – als we het zouden willen – ook niet stiekem een tijdschrift zouden kunnen kopen, volgt een resoluut “nee”. “Daar staat een hoge boete op, dus dat doen we niet”, zegt de medewerker.

Klanten staan tussen de tijdschriften te neuzen

Hoe anders is dat een paar honderd meter verderop bij de Primera. Hier geen half gesloten rolluik, maar een dichte deur. Toch is de winkel wel gewoon open en binnen staan meerdere klanten in het schap met tijdschriften te neuzen.

Een medewerker vertelt dat alles gewoon wordt verkocht totdat gesprekken met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zijn afgerond. Het is niet druk in de winkel, maar er worden inderdaad gewoon tijdschriften afgerekend aan de kassa.

Winkelsluiting onduidelijk: Bruna dicht, maar verderop is Primera gewoon open | NU 5

Op veel winkeldeuren zijn dit soort A4’tjes te zien. (Foto: ANP)

Ministerie moet duidelijkheid scheppen

Primera-directeur Gert van Doorn vertelt in gesprek met NU.nl dat uit het gesprek met het ministerie moet blijken wat wel en niet magazine. “Dat is voor een deel van onze winkeliers niet duidelijk en ook niet voor de lokale bestuurders en handhavers.”

Het advies aan de ruim vijfhonderd Primera-winkels is om alleen open te blijven voor postzaken. Enkele tientallen winkels gaan tegen dat advies in en verkopen ook niet-essentiële producten.

“We horen geluiden van supermarkten die een beroep op onze winkels doen om ook tabak te verkopen om de supers te ontlasten. Tabak is ook een eerste levensbehoefte, er moet meer duidelijkheid over komen”, aldus Van Doorn.

De Jonge: ‘Zoek niet de randen op’

Even verderop zijn aan de Goudse Kleiweg ook verschillende telefoonwinkels gesloten, terwijl een paar kilometer verderop een telefoonwinkel wel gewoon open is, omdat ze daar ook service verlenen en bijvoorbeeld kapotte telefoons repareren.

“Ik weet het, maar daar beginnen wij niet aan”, zegt een medewerker van een Apple-winkel vanachter een glazen gesloten deur. De deur openen voor een kort gesprek wil hij niet. Puur om te voorkomen dat er beeldvorming ontstaat dat er wel af en toe mensen de winkel binnengaan. “In ieder geval de komende twee dagen zijn we volledig gesloten, daarna kijken we wat wel kan.”

Het is uiteindelijk aan het kabinet om te bepalen welke winkels hun deuren wel moeten sluiten en welke niet. Die duidelijkheid wordt later op woensdag verwacht.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei woensdag al wel dat dit niet de periode is om “de randen op te zoeken”. Het oplopende aantal besmettingen vraagt volgens hem “een maximale inspanning” van iedereen om contacten te beperken.

Source link

More in Nieuws in het Nederlands

IMPORTANT ANOUNCEMENT

Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement
Advertisement
To Top