Connect with us

Verdachte doodrijden gezin Rotterdam: ‘Ik zie mezelf niet als verschrikkelijke man’

Nederlands Nieuws

Verdachte doodrijden gezin Rotterdam: ‘Ik zie mezelf niet als verschrikkelijke man’


Het is de eerste keer dat de 30-jarige Suraj A., die vastzit in de Penitentiaire Inrichting (PI) Dordrecht, in de rechtbank aanwezig is. Bij de pro-formazittingen was hij afwezig, omdat hij zelf dusdanig gewond is geraakt bij het ongeluk, dat het hem niet eerder lukte om naar de rechtbank te komen. Bij het betreden van de rechtbank loopt hij zichtbaar mank.

De rechtszaal zit verder helemaal vol. Familie en vrienden van Dende (35), Junior (36) en Lala (7) zijn in groten getale aanwezig. Veel van hen dragen een shirt met de tekst ‘onder invloed rijden is geen ongeluk’. Ook op het balkon zijn nabestaanden aanwezig. “We begrijpen dat u naar deze dag heeft uitgekeken, maar niet met veel genoegen”, zei de rechter toen hij zich tot hen richtte.

Nachtmerrie

Op antwoorden hoeven de nabestaanden in veel gevallen niet te rekenen. “Ik weet het oprecht niet”, is een zin die A. veel gebruikt. Hij kan zich naar eigen zeggen niks herinneren van het ongeluk, of de uren daarvoor. Waar hij eerst stelt dat hij in een nachtmerrie is beland en niet kan begrijpen hoe hij in deze situatie terecht is gekomen, zegt hij vervolgens dat hij zich ‘niet met de strafzaak heeft beziggehouden’ in de periode na het ongeluk.

Bij meerdere verklaringen van A. wordt achterin de zaal verontwaardigd gereageerd. Een enkeling staat op een gegeven moment boos op en wordt door de rechter verzocht om de zaal te verlaten.

Uit onderzoek bleek dat de verdachte op de plek van het ongeluk minimaal 134 kilometer per uur zou hebben gereden en maximaal 170 kilometer per uur, waar hij maximaal 80 kilometer per uur mocht rijden. In de 90 meter voor de crash zou hij zelfs nog harder hebben gereden, met een snelheid van tussen de 150 en 181 kilometer per uur.

Verantwoordelijkheid

A. verklaart dat hij iemand is die graag verantwoordelijkheid neemt en de woede van de nabestaanden begrijpt. Wanneer de officier van justitie hem vraagt waar hij precies verantwoordelijkheid voor wil nemen, zegt de verdachte dat hij dat doet als ‘betrokkene bij het ongeluk’. Directe vragen over wat zijn betrokkenheid dan precies is, ontwijkt hij. “Ik herken mezelf echt niet in een verschrikkelijke man die dit opzettelijk zou doen.”

Ook over het alcoholgebruik blijft hij vaag. Toen A. in zijn auto werd aangetroffen vlak na het ongeluk, rook de politie een alcohollucht. Ook lag er een lege alcoholfles in de auto. Hij bleek uiteindelijk 1,53 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Een ervaren bestuurder mag maximaal 0,5 promille in zijn bloed hebben, ongeveer twee glazen.

Naar eigen zeggen dronk A. maximaal eens per twee maanden, en dan een glas of twee. “Ik heb altijd colablikjes en flesjes ijsthee in de auto”, verklaarde hij toen er naar de fles in de auto werd gevraagd. “Nu lag er toevallig een fles alcohol.”

‘Jullie worden zo gemist’

De zussen van Junior en Dende maken alle vier gebruik van hun spreekrecht. A. kijkt ze op geen enkel moment aan. Ook niet als ze geëmotioneerd vertellen wat voor impact het ongeluk op ze heeft gehad. “Dende, Lala en Junior, jullie worden zo gemist.”

Juniors zus Shanny, met wie RTL Nieuws eerder sprak, verklaarde vandaag dat ze nog altijd bang is om de auto in te stappen en bijna niet meer slaapt. “Als ik mijn ogen sluit, zie ik weer mijn dode nichtje in het mortuarium van het ziekenhuis.”

“Je weet niet hoeveel pijn en verdriet je ons hebt aangedaan”, zei Juniors zus Annemarie. “Ik hoop dat je hun gezichten nog iedere dag in je hoofd voorbij ziet komen.”

Het OM komt later vandaag met een strafeis.

Namen slachtoffers

De slachtoffers heten officieel Michelangela (35), Rinold (36) en Rinaigela (7), maar iedereen kende ze als Dende, Junior en Lala.Source link

More in Nederlands Nieuws

A2Z ADMINISTRATION

AD

To Top