Connect with us

Timmermans wil onderste steen boven over politici die mogelijk zijn omgekocht

FT

Nederlands Nieuws

Timmermans wil onderste steen boven over politici die mogelijk zijn omgekocht


GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans steunt het voorstel van Volt-fractievoorzitter Laurens Dassen om de waarheid boven water te krijgen over welke Nederlandse politici zich mogelijk schuldig hebben gemaakt aan het propaganderen van pro-Russische standpunten in ruil voor steekpenningen. “Als iemand genoemd wordt, moet de onderste steen boven”, zegt Timmermans in Op1 op NPO 1.

Nieuws uit Tsjechië hield de gemoederen in het Nederlandse politieke landschap afgelopen dagen flink bezig. Het medium Voice of Europe bracht aan het licht dat meerdere Nederlandse politici er nauwe banden op nahielden met het Kremlin en de Russische president Vladimir Poetin en daarbij geld zouden hebben ontvangen om pro-Russische standpunten in te nemen.

Kwestie van tijd

Om wie het precies gaat, is vooralsnog niet bekend. Het is ook niet bekend of het gaat om (huidige) leden van de Tweede Kamer of om bijvoorbeeld leden van het Europese Parlement.

Er wordt gezegd dat de namen snel bekendgemaakt zullen worden door de Tsjechische inlichtingendienst. De Nederlandse wet schrijft echter voor dat inlichtingendiensten, als het gaat om politici, niet mogen zeggen om wie het gaat. Het is dus nog maar de vraag of het publiek te weten komt om welke politici het gaat.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

De namen kunnen wel door de journalistiek boven water komen. Of via een eeuwenoude wet uit 1855: Wet ministeriële verantwoordelijkheid en ambtsdelicten leden Staten-Generaal, ministers en staatssecretarissen. Die wet schrijft voor dat als vijf Kamerleden een aanklacht indienen – en een meerderheid van de Tweede Kamer dit steunt – tegen een collega wegens het plegen van een ambtsmisdrijf, een commissie bestaande uit Kamerleden opgetuigd kan worden om onderzoek te doen. Dat kan uiteindelijk leiden tot een zaak.

‘Onderste steen moet boven’

In Nederland is dit nog nooit voorgekomen, maar dat heeft Volt-leider Laurens Dassen er niet van weerhouden om naar het middel te grijpen als er daadwerkelijk namen van Nederlandse Kamerleden worden genoemd. Op de vraag of Frans Timmersmans als partijleider van GroenLinks-PvdA een van de vijf Kamerleden wordt en Dassen in zijn voorstel steunt, zegt hij: “Dat lijkt mij wel.”

Tekst gaat verder onder X

Timmermans plaatst daar een kanttekening bij. “Er zijn ook andere middelen”, stelt hij. “Je kan de parlementaire onschendbaarheid van Kamerleden ook opheffen en dan kunnen zij gewoon vervolgd worden.”

“Maar”, gaat Timmermans verder. “Als iemand genoemd wordt, moet de onderste steen boven en dan moet ook het Openbaar Ministerie in stelling worden gebracht. Via deze wet of op een andere manier, want het is een ambtsmisdrijf.”

Openheid van financiën

De leider van GroenLinks-PvdA wil deze situatie gebruiken om zijn oproep aan alle partijen kracht bij te zetten om meer openheid van zaken te geven betreft de financiën. “Gooi de boeken open en laat zien waar je geld vandaan komt”, aldus Timmermans, die zich in het bijzonder richt tot de PVV en fractievoorzitter Geert Wilders. “Die willen nooit inzicht geven in waar hun geld vandaan komt.”

Lees ook:

Tsjechië: Russisch propagandanetwerk betaalde Europese politici, naam Baudet valt

Door: Vick ten Wolde

Source link

More in Nederlands Nieuws

To Top