Connect with us

Studie: hoger risico kanker jongvolwassenen door snellere veroudering lichaam | RTL Nieuws

GettyImages 1493870747

Nederlands Nieuws

Studie: hoger risico kanker jongvolwassenen door snellere veroudering lichaam | RTL Nieuws


Een aantal kankersoorten onder jongvolwassenen neemt toe, en onderzoekers willen weten waarom. De resultaten van een Amerikaans onderzoek laten zien dat dat mogelijk te maken heeft met een versnelde veroudering van je lichaam, veroorzaakt door levensstijl, stress en genen.

De aanleiding tot het onderzoek is dat kanker, de ziekte die bekendstaat als een verouderingsziekte, een jongere bevolking bereikt. Voor het onderzoek werd gekeken naar de medische dossiers van 148.724 mensen van 37 tot 54 jaar uit de UK Biobank, een groot gegevensregister.�

De resultaten van het onderzoek wijzen uit dat mensen geboren in 1965 of later 17 procent meer kans hadden op versnelde veroudering in vergelijking met degenen die geboren waren tussen 1950 en 1954. Deze versnelde veroudering is geassocieerd met een verhoogd risico op vroegtijdig optreden van vormen van kanker, met name long-, maag-, darm- en baarmoederhalskanker. Het onderzoek is gepresenteerd op de jaarlijkse conferentie van de American Association of Cancer Research die deze week plaatsvindt.�

Oorzaken kanker op jongvolwassen leeftijd

“De resultaten van dit onderzoek zijn enorm belangrijk omdat we tot op heden nog maar weinig weten, naast erfelijke belasting, van de oorzaken van kanker op jongvolwassen leeftijd, terwijl de toename van kanker op deze jonge leeftijd toeneemt”, zegt Olga Husson, onderzoeker bij het Antoni van Leeuwenhoek (AVL), die onderzoek doet naar jongeren met kanker. “De grootste stijging van kanker in deze jongvolwassen leeftijdsgroep zien we voor darmkanker.”

Volgens de studie ligt de oorzaak van de toename mogelijk in een verandering in leefstijl die de afgelopen decennia heeft plaatsgevonden. “Ongezond eten, te weinig lichaamsbeweging, te veel stress, leven in sociale isolatie en in mindere economische omstandigheden kunnen het risico op versnelde veroudering verhogen”, zegt Husson.

‘Verouderingsprcoes verloopt sneller dan normaal’

Dit kan dus zorgen voor versnelde ouderdomsprocessen in het menselijk lichaam. “Versnelde veroudering verwijst naar een biologische toestand waarbij het verouderingsproces van het lichaam sneller verloopt dan normaal, waardoor de fysiologische en functionele achteruitgang van weefsels en organen versneld plaatsvindt.”

Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van een slim algoritme (Phenoage) waarin gekeken wordt naar negen biomarkers in het bloed. Op basis hiervan kan worden ingeschat hoe oud iemand is vergeleken met zijn of haar kalenderleeftijd. Door bloed af te nemen en deze test uit te voeren, kan er vrij snel bepaald worden hoe oud iemand is en of er sprake is van versnelde veroudering.

De onderzoekers controleerden vervolgens de kankerregistraties, om te zien bij hoeveel mensen in de groep een vroege vorm van kanker was vastgesteld. Het ging om kanker die voor de leeftijd van 55 jaar was vastgesteld. In totaal werden bijna 3200 gevallen van kanker gediagnosticeerd.

Mensen met de grootste hoeveelheid snellere veroudering hadden twee keer zoveel risico op vroegtijdig optreden van longkanker. Meer dan 60 procent had meer kans op een maag-darmtumor en 80 procent meer kans op baarmoederhalskanker.

Preventieve maatregelen

Volgens Husson is meer onderzoek nodig om het verband tussen versnelde biologische veroudering en het risico op kanker beter te begrijpen. “Dan kan beter in kaart worden gebracht wie de risicogroepen zijn voor versnelde veroudering en zouden groepen beter gemonitord kunnen worden om kanker vroegtijdig op te sporen. Daarnaast zouden er preventieve maatregelen genomen kunnen worden, bijvoorbeeld interventies gericht op een gezonde leefstijl en op stressreductie, en in de toekomst mogelijk ook medicatie om biologische veroudering te vertragen.”

zzzSource link

More in Nederlands Nieuws

A2Z ADMINISTRATION

Advertisement
Advertisement
Advertisement

AD

Trending

Advertisement
To Top