Connect with us

Steeds meer mensen onder de 50 met darmkanker, hoe kan dat?

ANP 325989998

Nederlands Nieuws

Steeds meer mensen onder de 50 met darmkanker, hoe kan dat?


Zorgelijke trend

“We zien deze zorgelijke trend zowel in Nederland als in andere landen, en we zien een stijging van het aantal darmkanker diagnoses onder de 50 jaar van ongeveer twee procent per jaar”, aldus Bolhuis.

Die stijging is al een tijd lang gaande. “We zien het een beetje vanaf de jaren ’90 dat het begint te stijgen. Er zijn geen duidelijke oorzaken, althans, er is nog geen sluitende oorzaak voor bekend.” Dat maakt niet dat er geen ideeën over zijn. “We weten wel dat bij een een aanzienlijk deel van van de mensen die op jonge leeftijd darmkanker krijgen, dit wordt veroorzaakt door erfelijkheid bijvoorbeeld. Maar dat is de afgelopen jaren niet noemenswaardig veranderd, dus dat kan dus stijging niet verklaren.”

Leefstijl

Wel is de leefstijl heel belangrijk in het onderzoek hiernaar. “We kijken eigenlijk met name naar leefstijlfactoren en leefomstandigheden die mogelijke invloed hebben op deze stijging, die we zien bij darmkanker op jonge leeftijd.”

Die factoren zijn volgens Bolhuis de gebruikelijke: “Veel rood vlees eten, veel bewerkt voedsel, alcohol, roken, weinig fruit, weinig groente, maar ook bijvoorbeeld alcohol en en roken en en overgewicht en weinig lichaamsbeweging. Dat zijn allemaal factoren die in verband zijn gebracht met met deze stijging.”Source link

More in Nederlands Nieuws

To Top