Connect with us

Review Cambridge Audio CXN100 goed, beter, best

Nederlands Nieuws

Review Cambridge Audio CXN100 goed, beter, best


Cambridge Audio heeft onlangs de nieuwe netwerkspeler in haar succesvolle CX-serie geïntroduceerd. Deze nieuwe CXN100 maakt volgens de fabrikant een flinke sprong in performance ten opzichte van de CXN V2 voorganger. Is dit in de huidige streaming markt genoeg om de veeleisende muziekliefhebber blijvend aan zich te binden? Lees snel verder.

In het eerste kwartaal van 2024 ontvangen we een uitnodiging van importeur Dimex om niet alleen de Atohm GT3-HD, maar ook de nieuwe CXN100 van Cambridge Audio te reviewen. Aangezien deze spelers al vele jaren een sublieme verhouding tussen prijs en prestaties leveren, nemen we ook deze tweede uitnodiging graag aan. En net als bij voorgaande review gaan we daar graag nogmaals voor naar Bender Hifi, een kundige hifi-specialist waar we vaker voor een review of luistersessie naar uitwijken. Omdat we op dit moment over een overvolle reviewstock beschikken en we thuis over de grote dozen struikelen wanneer we ons kantoor betreden, zijn we blij te vernemen dat we deze review bij een Cambridge Audio dealer mogen doen. 

Wanneer we de specificaties van de CXN100 doornemen zijn we verrast. Het eerste opmerkelijke verschil met de voorgaande generaties is namelijk de overstap van de 24-bit Wolfson DAC naar de 32-bit omzetters van chipfabrikant ESS Technology. De dubbel uitgevoerde Wolfson DAC die al sinds de eerste generatie netwerkspelers van Cambridge Audio wordt toegepast heeft zich vele jaren kranig kunnen weren naast al het prestatiegeweld van alle overige chipsets, maar moet nu plaatsmaken voor een nieuwe kandidaat.

Echt verdrietig hoeven we er niet om te zijn. Deze biedt meer functionaliteit en hierbij ligt het prestatieniveau op een significant hoger niveau dan zijn veelgeprezen voorganger.

Met de implementatie van de inmiddels vierde generatie StreamMagic streaming module en de toepassing van de 32-bits ESS9028Q2M Sabre DAC is de resolutie verhoogd van 24-bit 192kHz PCM in de oude CXN naar 32-bit 768kHz in PCM bij de nieuwe CXN100. Hiermee ondersteunt deze laatste generatie netwerkspeler highres bestanden tot DSD512 en kan deze nu ook overweg met MQA gedecodeerde muziekbestanden.

Het klokcircuit is herzien en volgens de fabrikant beschikt de ESS-chipset over een accuratere interne timing filter zodat er geen post DAC-filtering hoeft te worden toegepast en signaalwegen zo kort mogelijk kunnen blijven. Dankzij deze nieuwe technologie nemen de toch al lage jitter-waarden en vervorming nog verder af wat de uiteindelijke geluidskwaliteit alleen maar bevordert.

Upgrades CXN V2 versus CXN100

Ook op functioneel gebied heeft de fabrikant enkele belangrijke upgrades doorgevoerd. Wat het eerst in het oog springt is uiteraard het prachtige kleurendisplay dat nu over een hogere resolutie beschikt inclusief de bekende bedieningstoetsen links en rechts ervan. Dankzij het grotere schermformaat lezen we de informatie ook op grotere afstand prima af. De rechts op het front geplaatste volumeregeling en druk/draai selectieknop voelt zwaar en solide aan. De volumeregeling heeft met 100 digitale stappen een hogere resolutie gekregen waarmee deze CXN100 nog beter als streaming voorversterker tot zijn recht komt. Tot slot heeft Cambridge eindelijk Bluetooth technologie in de streamer zelf geïntegreerd en hoef je je niet meer te behelpen met een Bluetooth dongle. Ook de dual-Wi-Fi ondersteuning is bij de CXN100 verbeterd ten opzichte van de CXN V2 voorganger.

In tegenstelling tot de eerdere generaties heeft de fabrikant de USB-ingang op het front weggegumd en is deze nu bij de andere connectors op het achter paneel geplaatst wat de looks ten goede komt. Een slimme keuze, want ik kan me niet heugen wanneer ik voor het laatst de USB-ingang op het frontpaneel van een netwerkspeler heb gebruikt. Wil je een externe USB-opslag met de speler verbinden dan kan dit nog steeds, maar dan via de achterzijde waarmee de optiek altijd netjes en clean blijft. Wat we wel jammer vinden is dat de fabrikant geen infrarood afstandsbediening meer meelevert. Ook al gebruiken we doorgaans de overzichtelijke StreamMagic app op de telefoon of tablet, die afstandsbediening was zo lekker handig in gebruik.

Op het achterpaneel vinden we nog steeds een RCA- én XLR-lijnuitgang. Met name deze laatstgenoemde gebalanceerde uitgang wordt al sinds de eerste generatie toegepast en is voor sommige muziekliefhebbers een absolute must-have. De CXN100 heeft twee antenne aansluitingen voor Bluetooth en Wi-Fi, ook heeft de netwerkmodule een RJ45 netwerkaansluiting.

De speler is voorzien van een USB-poort, USB-audio ingang en is er zowel een coaxiale als een optische S/PDIF in- en uitgang voorhanden. Hiermee is deze speler uiterst geschikt voor het gebruik als DAC-voorversterker. Tenslotte heeft de speler twee niet veel geziene features, namelijk het kunnen liften van de aarde in de USB-audio ingang en het kunnen loskoppelen van de aarde van de behuizing waarmee de hinderlijke effecten van lekstromen kunnen worden geëlimineerd mochten deze in bepaalde configuraties optreden.

De nieuwe CXN100 is voorzien van nog meer streaming functionaliteit dan de voorgangers. Browse eenvoudig door je digitale collectie op USB-opslag of NAS. Ook commerciële streamingdiensten zijn niet vergeten. De speler ondersteunt Spotify Connect, Tidal Connect en heeft Qobuz en Deezer in de app geïntegreerd. Dankzij MQA-support beluister je de Tidal Masters in een sublieme geluidskwaliteit en met de adaptieve bitrate streaming technologie MPEG-DASH beschik je over een kwalitatief excellente weergave van internetradiostations.

Maak je liever eenvoudig gebruik van het multiroom streaming platform Roon, Google Home, Chromecast, Apple AirPlay2 of Bluetooth? De keuze staat je helemaal vrij. Komt er de komende jaren nieuwe streaming functionaliteit beschikbaar, dan kan deze eenvoudig worden toegevoegd met een simpele firmware update.

Luistersessies

Speciaal voor deze review heeft het team van Bender een set samengesteld die bestaat uit de CXN100 netwerkspeler en de CXA81 geïntegreerde versterker van Cambridge Audio. Bender heeft gekozen voor de Aria EVO X luidsprekers van Focal en om de puntjes op de ‘i’ te zetten is gekozen voor bekabeling van Shunyata en The Chord Company. Wat ons tijdens de opwarmtijd direct opvalt is de enorme openheid, de brede, precieze soundstage en de hoge snelheid waarmee dit gehele systeem speelt.

Wij prijzen de uitstekende match van het gehele systeem. Elk lijntje, laagje en nuance in de digitale bestanden worden geraffineerd en met een hoge coherentie richting onze trommelvliezen geleid. Nadat ik ben voorzien van koffie is het tijd om er op mijn gemak voor te gaan zitten en het kost me niet veel moeite om de gewenste nummers via de overzichtelijke StreamMagic app te vinden.

https%3A%2F%2Fhifi.nl%2Fgfx%2F20240201171511 2024 01

Al snel valt ons oog op een de me onbekende track Infinity (Movement 6) van het album “Equinoxe Infinity” van Jean Michel Jarre uit 2018. Met gesloten ogen strekt een breed uitgestrekt muzikaal landschap zich in gedachte voor ons uit. Bij het afspelen van dit en de overige nummers op dit album tekenen zich bekende landmarks in een nieuw licht af door een combinatie van vertrouwde klanken, moderne instrumenten, invloeden en effecten.

De herkenbaarheid en precisie waarmee deze set de vintage waveforms weergeeft laat ons in gedachte terugreizen naar het zorgeloze tijdperk van Oxygene en Equinoxe in de jaren ’70 maar houdt ons minutieus bij de tijd met moderne synthesizer effecten. Jean-Michel levert met dit recente album nog steeds een onmiskenbaar Jarre-product, maar met een frisse upgrade. Net als de Cambridge Audio CXN100. 

Wanneer ik naar de MQA-versie van Where There Is Smoke van het album “Stay Tuned!” van Dominique Fils-Aimé uit 2019 luister gebeurt er iets moois. Bij dit album wordt er een denkbeeldig breed en diep podium opgebouwd waarbij zang messcherp in het centrum van het geluidsbeeld wordt neergezet en waarbij achtergrondzang netjes op de juiste plek in de achtergrond staat.

Door de hoge snelheid waarmee het systeem de muziek weergeeft worden vingerknipjes, percussie en de typische authentieke klanken van didgeridoo met realisme weergegeven. Dankzij het raffinement en de precisie van dit systeem onderscheiden we elk detail, nuance en laagje in de muziek moeiteloos. Dit is, zeker in de prijsklasse waarin de CXN100 en de overige set is gepositioneerd, opmerkelijk te noemen.

Afsluitend vind ik een onbekende versie van I Follow Rivers dat ik vooral ken van Lykke Li en is ditmaal uitgevoerd door Roni Alter. Toegegeven, het origineel heeft niet direct mijn voorkeur. De versie die Triggerfinger live in de 3FM studio bij Giel heeft neergezet is misschien wel een van de meest bekende covers maar de uitvoering van Roni Alter is een versie die echt een verschil maakt.

De atmosfeer die moeiteloos door deze set de ruimte wordt ingebracht en het gevoel waarmee de zang wordt weergegeven is bijzonder. Ook bij dit nummer wordt er weer een fraai podium neergezet waarbij stem van zang en achtergrondzang met een duidelijk onderscheid wordt weergegeven. Piano en akoestisch gitaar kleden het nummer met de authentieke analoge klanken warm aan terwijl de de basdrum me met diepe klappen trakteert op een heerlijk dynamische muziekbeleving.

https%3A%2F%2Fhifi.nl%2Fgfx%2F20240201171511 2024 01

Oordeel

Het Britse Cambridge Audio neemt als vroege pionier al vele jaren een voortrekkersrol in de ontwikkeling van hoogwaardig presterende netwerkspelers en neemt het vandaag de dag op tegen een stevige concurrentie. Een van de eerste spelers die door Cambridge Audio op de markt is gebracht is de inmiddels legendarische Stream Magic 6. Niet enkel bij introductie gooide deze speler hoge ogen, ook in de vele jaren die erop volgden bleef deze speler op hoog niveau presteren. Dit is een eigenschap die ik al vele jaren bij audiocomponenten van deze Britse fabrikant terugzie en waarschijnlijk een eigenschap waarom hifi-componenten van Cambridge Audio, ongeacht de leeftijd ervan, enorm geliefd blijven.

De CXN100 ondersteunt een nog breder aanbod van bestandsformaten, streamingdiensten en is bovendien Roon-Ready. Met de nieuwe interne ESS Sabre DAC krijgen alle AV-componenten in huis een opfrisbeurt wanneer deze op de netwerkspeler worden aangesloten en dankzij de precieze volumeregeling functioneert de CXN100 als een volwaardige digitale voorversterker. Alle bedieningsorganen voelen deugdelijk, zwaar en solide aan. Met de snelwerkende, overzichtelijke en stabiel werkende StreamMagic app browse je met nog meer gemak door het wereldwijde muziekaanbod en maak je ook eenvoudig gebruik van lokale streaming mogelijkheden.

Omdat de ondersteuning van bestandsformaten, streamingdiensten en smartphone apps een belangrijke factor is in de totaalbeleving kan dit voor veel tevreden eigenaars een moment zijn om een eerdere generatie netwerkspeler te vervangen voor een nieuw exemplaar. Een van de absolute pluspunten van deze nieuwe CXN100 is de vertrouwde look & feel die de verschillende generaties van deze Britse fabrikant met elkaar delen. Dit maakt de overstap naar een nieuw exemplaar laagdrempelig. Ben jij een tevreden bezitter van een eerdere Stream Magic of CXN generatie, dan is de nieuwe CXN100 een interessante kandidaat waar je direct mee aan de slag kunt en je weer vele jaren van muziek zult genieten.

Conclusie 

Netwerkspelers van Cambridge Audio presteren al sinds de eerste generatie erg goed en de opvolgende CXN-modellen presteerden op vele vlakken beter. Met de introductie van de CXN100 ervaren we de tot nu toe beste streamingbeleving en verdient hier een maximale score voor. Deze nieuwe netwerkspeler heeft echt alles in huis. Dankzij de look, feel, mogelijkheden én geluidskwaliteit positioneert deze CXN100 zich op het hoogste niveau ooit.

Cambridge Audio CXN100
1049 euro | c
ambridgeaudio.com
Beoordeling 5 / 5Source link

More in Nederlands Nieuws

To Top