Connect with us

‘Pensioenfondsen zetten Omtzigt onder druk in formatie’

395124 395168

Nederlands Nieuws

‘Pensioenfondsen zetten Omtzigt onder druk in formatie’


Nieuws & Politiek2 mei ’24 13:50Auteur: BNR Webredactie

NSC-leider Pieter Omtzigt ligt op ramkoers met pensioenfondsen. De fondsen willen miljarden euro’s investeren in de woningbouw, infrastructuur en klimaattransitie, maar alleen onder voorwaarde dat er niet wordt gesleuteld aan de toekomst van het pensioenstelsel, schrijft EW. Daarmee schoppen ze tegen het zere been van Omtzigt, die de grootscheepse hervormingen wil tegenhouden.�

NSC-leider Pieter Omtzigt ligt op ramkoers met pensioenfondsen.
NSC-leider Pieter Omtzigt ligt op ramkoers met pensioenfondsen. (ANP / Robin Utrecht)

Al eerder werd bekend dat pensioenfondsen graag ‘onder voorwaarden’ miljarden willen steken in de energietransitie in Nederland. Onbekend was destijds nog om welk bedrag het zou gaan en dat ook andere sectoren investeringen tegemoet konden zien. Volgens EW zou het gaan om een bedrag van tussen de 25 en 30 miljard euro. Opvallend is dat de deal gesloten zou zijn door informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol.

NSC stribbelt tegen

Met name de VVD wil dat de hervormingen in stand worden gehouden. PVV en BBB zien het nieuwe pensioenstelsel liever helemaal gaan, maar volgens het nieuwsblad zouden zij hun barrières hebben verworpen. NSC, onder leiding van Omtzigt, stribbelt wel nog tegen. Die partij heeft zich tijdens de verkiezingen geprofileerd op het pensioenonderwerp.

Lees ook | Omtzigts NSC vreest uitvoeringsdrama pensioenwet

NSC-Kamerlid Agnes Joseph stelde eerder al te vrezen voor een ‘uitvoeringsdrama’, omdat mensen die vallen onder het oude stelsel moeten ‘invaren’ in het nieuwe stelsel. De partij vindt dat daarvoor eerst toestemming moet komen van mensen die al pensioenuitkeringen ontvangen. De nieuwe regels zijn echter wel al helemaal rond en goedgekeurd door zowel de Eerste als Tweede Kamer.

Omtzigt onder druk

Maar nu alleen NSC nog tegenstand biedt, wordt er op hem druk uitgevoerd door de pensioenfondsen. EW meldt dat Omtzigt samen met Joseph gesprekken heeft gevoerd met de Pensioenfederatie, die eerder al aan de formatietafel mocht zitten. Die organisatie, onder aanvoering van voorzitter en VVD’er Ger Jaarsma, zou ‘subtiel doorschemeren dat NSC zich maar beter bij de situatie kan neerleggen’, schrijft EW. In een latere mailwisseling zou ook gehint zijn op het intrekken van de investeringen die pensioenfondsen bereid zijn te doen in de samenleving.

Lees ook | Grootste pensioenfonds waarschuwt: ‘Pensioenwet aanpassen absoluut onwenselijk’Source link

More in Nederlands Nieuws

A2Z ADMINISTRATION

Advertisement
Advertisement
Advertisement

AD

Trending

Advertisement
To Top