Connect with us

Ook na vier jaar semaglutide-injecties houdt gewichtsverlies aan

Nederlands Nieuws

Ook na vier jaar semaglutide-injecties houdt gewichtsverlies aan


Het gewichtsverlies door semaglutide (Wegovy) is ook na vier jaar medicatiegebruik significant meer dan placebo bij patiënten met overgewicht of obesitas en hart- en vaatziekte. Dat blijkt uit een recente studie van Donna Ryan e.a. in Nature Medicine.

Na vier jaar was het lichaamsgewicht in de semaglutidegroep meer afgenomen dan in de placebogroep (-10,2 versus -1,5%). Datzelfde geldt voor de tailleomtrek (-7,7 versus -1,3 cm) en taille-tot-lengteverhouding (-6,9 versus -1%). De gemiddelde behandelduur met semaglutide was 3,4 jaar.

Subanalyse

Dat blijkt uit een subanalyse van de gegevens van ruim 17 duizend patiënten uit 41 landen – 72 procent man, gemiddelde leeftijd 62 jaar. Het gaat om mensen met een BMI van 27 of meer én met hart- en vaatziekte, maar zonder diabetes mellitus (in de voorgeschiedenis). De fabrikant had de studie namelijk oorspronkelijk opgezet om het effect van semaglutide op hart- en vaatziekten (HVZ) te onderzoeken en niet primair het gewichtsverlies. Voorheen was het gewichtsverlies alleen onderzocht tot twee jaar semaglutidegebruik.

Bijwerkingen

Verder bleek uit de subanalyse dat significant meer patiënten met semaglutide stopten (17%) vanwege bijwerkingen, vooral maag-darmklachten, dan in de placebogroep (8%). Hiervoor geldt: hoe lager de BMI, hoe groter de stopkans. Semaglutide kan ernstige bijwerkingen hebben, zoals gastroparese – alhoewel zeldzaam.

Indicaties

Onlangs zette The New York Times op een rij voor welke indicaties semaglutide momenteel nog meer wordt onderzocht: alcoholverslaving, polycysteusovariumsyndroom, niet-alcoholische leververvetting, HVZ, slaapapneu en chronische nierziekten. In alle gevallen gaat het om een vroeg stadium van onderzoek.

Long-term weight loss effects of semaglutide in obesity without diabetes in the SELECT trialLees ook
Source link

More in Nederlands Nieuws

A2Z ADMINISTRATION

AD

To Top