Connect with us

Onderzoek toont aan: ‘Kangoeroes kunnen met mensen communiceren’ | Wetenschap

Nieuws in het Nederlands

Onderzoek toont aan: ‘Kangoeroes kunnen met mensen communiceren’ | Wetenschap

Het televisieprogramma ‘Skippy de boskangoeroe’ uit de jaren 60, over een form dat met een intelligente kangoeroe praat, is misschien toch niet zo fictief als we ooit dachten. Uit een studie van de University of Sydney en de University of Roehampton in Londen blijkt dat kangoeroes wel degelijk in staat zijn om met mensen te communiceren. 
Kangoeroes die in gevangenschap leven, kregen van de onderzoekers een opdracht waarbij ze een doos met voedsel moesten openen. De dieren konden het voedsel ruiken, maar de doos was erg moeilijk te openen. Dr. Alexandra Green, die aan de studie meewerkte, zegt dat de overgrote meerderheid van de kangoeroes naar de onderzoekers keek en vervolgens opnieuw naar de doos. 


Quote

Ons onderzoek toont aan dat het potentieel van communica­tie tussen mensen en dieren wordt onderschat

Alan McElligott, Onderzoeker

Onderzoekers interpreteerden dit signaal als een vraag om hulp. ,,Sommige kangoeroes kwamen daadwerkelijk naar de onderzoeker toe. Ze begonnen te krabben of te snuffelen, waarna ze naar de doos keken. Op die manier probeerden ze te communiceren”, aldus Green. 

Volgens de wetenschappers beschikken kangoeroes over meer cognitieve kennis dan eerder al door andere wetenschappers is vastgesteld. ,,Kangoeroes vertonen inderdaad een vergelijkbaar gedragspatroon als honden, paarden en zelfs geiten die een gelijkaardige take a look at hebben afgelegd.” 

Verder onderzoek

Green verduidelijkt dat de studie bijdraagt aan het idee dat communicatie met bepaalde diersoorten kan worden aangeleerd. ,,Oorspronkelijk werd gedacht dat het enkel een aangeboren eigenschap was, maar wij denken dat het iets is dat je kunt leren in de juiste omgeving”, vertelt ze. ,,Wanneer de dieren in gevangenschap leven zoals in een dierentuin, en dus vaak in de buurt van mensen zijn, kunnen ze leren om dergelijk gedrag te uiten.” 

Het onderzoek gebeurde slechts op kleine schaal. Er was interactie met elf verschillende kangoeroesoorten, maar volgens onderzoeker Alan McElligott is het resultaat al veelbelovend. ,,Ons onderzoek toont aan dat het potentieel van communicatie tussen mensen en dieren wordt onderschat. Kangoeroes zijn de eerste buideldieren die op deze manier worden bestudeerd. De positieve resultaten moeten leiden tot meer cognitief onderzoek bij deze soort.”

Vorig jaar liep er ineens een kangoeroe in de Limburgse bossen:

Source link

More in Nieuws in het Nederlands

IMPORTANT ANOUNCEMENT

Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement
Advertisement
To Top