Connect with us

‘Nieuw koopaanbod op woningmarkt volstrekt onbereikbaar voor starters’

374224 374226

Nederlands Nieuws

‘Nieuw koopaanbod op woningmarkt volstrekt onbereikbaar voor starters’


Economie30 mrt ’24 15:52Auteur: ANP

De meeste huurwoningen die beleggers van de hand doen liggen buiten het bereik van starters en middeninkomens, concludeert vastgoedadviseur CBRE in een nieuw rapport. Deze groepen zijn daarom niet geholpen met het nieuwe koopaanbod dat op de woningmarkt komt.�

De meeste huurwoningen die beleggers van de hand doen liggen buiten het bereik van starters en middeninkomens, concludeert vastgoedadviseur CBRE.
De meeste huurwoningen die beleggers van de hand doen liggen buiten het bereik van starters en middeninkomens, concludeert vastgoedadviseur CBRE.

Het in de verkoop doen van huizen of appartementen als de huidige huurders zijn vertrokken wordt ook wel ‘uitponden’ genoemd. CBRE heeft onderzocht dat het maximale bedrag dat een gemiddeld huishouden tussen de 25 en 35 jaar kan lenen ‘ver onder’ de prijs van een gemiddelde uitpondwoningligt. Dat is zo in veel steden, waaronder Utrecht, Amsterdam en Almere. Uitgeponde huurwoningen zijn daarmee niet bereikbaarder of betaalbaarder.

Lees ook | Vastgoedadviseur: Buitenlandse miljarden misgelopen door regulering De Jonge

Alleen goedverdienende starters zouden gebaat zijn bij uitponden, volgens de vastgoedadviseur. Steeds meer huurwoningen worden door verhuurders verkocht aan particuliere gebruikers, stelt CBRE. Dit komt volgens het bedrijf onder meer door hogere financieringslasten voor beleggers en huurregulering die het verhuren van woningen steeds minder aantrekkelijk maakt. Woonminister Hugo de Jonge zei eerder dat er geen sprake is van een zogeheten uitpondgolf onder woningbeleggers.

Geen toereikend salaris

Volgens CBRE hebben mensen met een ‘sleutelberoep’ zoals politieagenten, verpleegkundigen en medewerkers in de kinderopvang over het algemeen geen toereikend salaris voor de gemiddelde uitpondwoning, terwijl het woningtekort bij die groepen in steden als Utrecht of Amsterdam groot is. Pas bij twee fulltime werkende hbo-verpleegkundigen komen de meeste woningen binnen bereik, aldus CBRE.

‘Het voorgestelde woonbeleid van minister De Jonge herverdeelt hetzelfde aantal woningen, maar zoals ons onderzoek laat zien worden reeds geprivilegieerde huishoudens daarbij bevoordeeld’, stelt Thomas Westerhof van CBRE in een toelichting. ‘De huurmarkt wordt voor starters, middeninkomens, en huishoudens met maatschappelijke beroepen nog kleiner, competitiever en duurder. Zij worden vooral geholpen door het aanbod te vergroten.’

Lees ook | Hugo de Jonge houdt vast aan regulering huurmarkt, ondanks kritiek Raad van State

Westerhof wil daarom dat de overheid zorgt voor een aantrekkelijk investeringsklimaat, soepele planprocedures en betere samenwerking tussen de overheid en marktpartijen om te zorgen voor een beter betaalbaar aanbod.Source link

More in Nederlands Nieuws

To Top