Connect with us

Live Europese verkiezingen: Macron wil dat Mario Draghi Europese topfunctie krijgt

Nederlands Nieuws

Live Europese verkiezingen: Macron wil dat Mario Draghi Europese topfunctie krijgt


 • Macron wil dat Mario Draghi Europese topfunctie krijgt

  De Franse president Emmanuel Macron gaat de Italiaanse bestuurder Mario Draghi naar voren schuiven voor een belangrijke plek binnen de EU. Hij ziet Draghi, voormalig president van de ECB en premier van Italië, als een bondgenoot om de publieke investeringen te verhogen.

  Welke functie Macron voor Draghi ziet weggelegd, is nog niet duidelijk. De huidige voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen wil langer door en heeft daar de beste papieren voor. De christen-democraat heeft wel de steun van Frankrijk nodig. Gevraagd of Frankrijk Von der Leyen steunt, zei Europarlementariër Pascal Canfin van Macrons partij tegen Politico dat ‘Frankrijk en iedereen rond de president wil dat Draghi een rol speelt’.

  Draghi is op verzoek van de EU bezig met een rapport over de interne concurrentie. Macron juicht dat rapport toe. Hij zou op dezelfde lijn als Draghi zitten en achter de schermen al langer lobbyen voor een rol voor de Italiaan. Na de verkiezingen is onder meer de plek van de EU-president vacant, Charles Michel houdt ermee op. Ook kunnen de EU-lidstaten een nieuwe buitenlandchef aandragen, maar die functie lijkt minder logisch voor Draghi.

  Dylan van Bekkum

  Lees hier hoe de Europese topfuncties worden verdeeld, en antwoord op nog vijf vragen over de Europese verkiezingen

 • EU-lijsttrekker: Europese partijen moeten duidelijker zijn over samenwerking met radicaal-rechts

  Wat er in Nederland is gebeurd met de opkomst van radicaal-rechts, kan in heel Europa gebeuren. Daarvoor waarschuwt de Duitse EU-lijsttrekker Terry Reintke van de Groenen tijdens een groot verkiezingsdebat in het Europees Parlement. Volgens Reintke moeten Europese partijen nu, twee weken voor de Europese verkiezingen, duidelijk maken of ze in Brussel willen samenwerken met radicaal-rechtse of extreem-rechtse partijen.

  Volgens Reintke speelt juist het vage gedraai van allerlei partijen over zo’n eventuele samenwerking extreem-rechts in de kaart. Op die manier lijkt het, zo stelt zij, alsof extreem-rechtse partijen in Brussel net zo keurig mogen meedoen als in Nederland de PVV, die een kabinet gaat vormen met VVD, NSC en BBB.

  Ook een andere EU-lijsttrekker viel tijdens het debat uit over de politieke situatie in Nederland. De Oostenrijker Walter Baier, de leider van Europees Links, zei dat hij ‘geschokt was over wat hij hoorde uit Nederland’. Volgens Baier ‘moeten we voorkomen dat dergelijke mensen aan de macht komen’.

  Hij verweet lijsttrekker Ursula von der Leyen van de middenpartij EVP dat zij nog geen uitsluitsel wil geven over eventuele samenwerking met radicaal-rechtse partijen. In een eerder debat heeft Von der Leyen gezegd dat het wat haar betreft ‘van de uitkomst van de verkiezingen afhangt’ of ze met radicaal-rechts wil samenwerken. Ook wat Baier betreft is elke suggestie van samenwerking met radicaal-rechts uitgesloten, liet hij weten.

  De meest rechtse partijen zelf waren niet aanwezig bij het verkiezingsdebat van vandaag. Het radicaal-rechtse Identiteit en Democratie (I&D) en de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) mochten niet meedoen van organisator EBU, omdat ze geen zogeheten spitzenkandidaat naar voren hebben geschoven. Zo’n kandidaat is een Europese ‘lijsttrekker’ die de Europese Commissie zou kunnen leiden in naam van de partij.

  (ANP & Redactie)

 • AfD wordt per direct uit Europese fractie gezet na nazi-uitspraak lijsttrekker

  De Duitse partij AfD wordt per direct uit zijn fractie in het Europees Parlement (EP) gezet. Aanleiding daarvoor is het herhaaldelijk in opspraak komen van lijsttrekker Maximilian Krah. Met zijn uitingen is de AfD’er nu ook voor de overige radicaal-rechtse partijen die binnen het EP de Identiteit en Democratie-groep vormen, een grens overgegaan.

  Dinsdag zei het Franse Rassemblement National (RN) van Marine le Pen al niet meer met AfD te willen samenwerken omdat Krah in een interview had gezegd dat niet iedere SS’er in de Tweede Wereldoorlog automatisch een crimineel was. RN probeert al jaren af te komen van het stigma van extreem-rechtse partij, een imago dat het onder meer dankt aan partijoprichter Jean-Marie le Pen, die in het verleden uitspraken heeft gedaan waarin hij de Holocaust leek te ontkennen.

  Ook ligt Krah onder vuur vanwege mogelijke beïnvloeding vanuit Rusland en China. Een naaste medewerker van hem is opgepakt op verdenking van spionage voor China. Ook nummer twee van de kandidatenlijst, Petr Bystron, heeft zich wellicht voor een Russisch karretje laten spannen. De Duitse politie deed vorige week invallen bij hem. En dan zijn er nog de aanhoudende verhalen over rechts-extremisme in de rest van de partij. Zo werd recentelijk een regionaal kopstuk van AfD veroordeeld voor het gebruik van een nazislogan.

  Al met al reden voor Identiteit en Democratie te breken met de AfD, alhoewel de fractie officieel slechts verwijst naar de perikelen rond lijsttrekker Krah. De Duitse fractie probeerde nog om de boel recht te trekken door zelf ook op te roepen tot uitsluiting van Krah. Na alle ophef stapte Krah uit het partijbestuur en ook mag hij van AfD geen campagneoptredens meer doen. Vooralsnog staat hij nog wel op de lijst.

  De stap is nu grotendeels symbolisch omdat het Europees Parlement al met reces is in aanloop naar de verkiezingen, maar heeft waarschijnlijk wel invloed als er na de verkiezingen opnieuw parlementaire groepen worden gevormd. Dan keert ook de PVV wellicht terug in Identiteit en Democratie. Sinds Marcel de Graaff in 2022 overstapte naar Forum voor Democratie, had de PVV geen Europarlementariërs meer. 

  Joram Bolle

  maximilian krah in het europees parlement
  Maximilian Krah in het Europees Parlement.Beeld AFP
 • EU-lijsttrekkers niet rouwig om ontbreken uiterst rechts bij debat

  De vijf Europese lijsttrekkers die meedoen aan een groot verkiezingsdebat in Brussel missen hun radicaal-rechtse opponenten niet. De politieke families van onder meer de PVV en de SGP voldeden nu eenmaal niet aan de regels voor een uitnodiging, zeggen de sociaal-democraten, liberalen en groenen.

  De twee uiterst rechtse partijen in het Europees Parlement doen het goed in de Europese peilingen voor de verkiezingen van 6 tot 9 juni. Het radicaal-rechtse Identiteit en Democratie (I&D), waartoe ook de PVV behoort, zou volgens opiniepeilers de derde in grootte kunnen worden. Ook de Europese familie van de SGP, Europese Conservatieven en Hervormers (ECR), lijkt te kunnen rekenen op meer zetels dan in 2019.

  De centrumrechtse partij van Ursula von der Leyen – momenteel de grootste in het Europees Parlement – zinspeelt op samenwerking met uiterst rechts na de verkiezingen. Maar de organisatoren van uitgerekend het verkiezingsdebat dat doorgaans de meeste aandacht trekt, donderdag in het Europees Parlement, nodigden I&D en de rechts-conservatieve ECR niet uit.

  De twee fracties hebben geen zogeheten spitzenkandidaat naar voren geschoven, een Europese ‘lijsttrekker’ die in principe in hun naam de Europese Commissie zou kunnen leiden. Alleen zulke kandidaten mogen meedoen van organisator EBU. Dat is ook niet voor niets, want de spitzenkandidaten zijn bedoeld ‘om de verkiezingen Europeser te maken’, zegt lijsttrekker Terry Reintke van de Groenen. Ook haar liberale collega Sandro Gozi denkt er zo over. De radicaal-linkse spitzenkandidaat Walter Baier laat zich bondiger uit. ‘Ik betreur de afwezigheid van rechts-extremisten niet.’

  I&D maakte tevergeefs bezwaar tegen het uitblijven van een uitnodiging van de Europese omroep EBU, die ook het Eurovisie Songfestival organiseert. Ook parlementsvoorzitter Roberta Metsola greep niet in.

  (ANP & Redactie)

 • Extreem-rechtse Europarlementariër Maximilian Krah trekt zich terug uit leiding AfD en krijgt campagneverbod

  De extreem-rechtse Europarlementariër Maximilian Krah heeft zich teruggetrokken uit de leiding van Alternative für Deutschland (AfD). De omstreden kandidaat mag ook geen campagne meer voeren. De Franse Marine Le Pen van RN heeft alle banden met AfD afgesneden.

  Lees hier het hele bericht van buitenlandredacteur Marije Vlaskamp. 

 • Wanneer gaan we eigenlijk stemmen?

  Elke vijf jaar wordt een nieuw Europees Parlement gekozen, en die verkiezingen vinden dit jaar plaats van donderdag 6 juni tot en met zondag 9 juni. Nederland stemt normaliter op woensdag, maar bij de verkiezingen voor het Europees Parlement gebeurt dit op donderdag – Nederland stemt dit jaar op donderdag 6 juni.

  Door de verkiezingsdagen te spreiden, kunnen lidstaten dicht bij hun nationale traditie blijven; veel lidstaten van de Europese Unie hanteren de zondag als verkiezingsdag, terwijl andere Europese landen de zondagsrust respecteren en de voorkeur geven aan een doordeweekse verkiezingsdag. 

  Doordat er in de 27 lidstaten van de Europese Unie op verschillende dagen wordt gestemd, krijgen we pas op zondagavond 9 juni een beeld van de nieuwe verhoudingen in het Europees Parlement. Wel geeft een exitpoll op donderdagavond 6 juni al een goed beeld van de uitslag in Nederland.

  Dylan van Bekkum

  Lees hieronder de antwoorden over nog vijf belangrijke vragen over de verkiezingen.

 • Leider Europese liberalen wil VVD na verkiezingen uit fractie gooien vanwege samenwerking met PVV

  Valérie Hayer, de leider van de liberale groep Renew in het Europees Parlement, heeft opnieuw scherpe kritiek geuit op de samenwerking tussen de VVD en de PVV van Geert Wilders. De VVD zou geen deel moeten blijven uitmaken van de Renew-fractie na de verkiezingen, aldus Hayer.

  Lees hier het hele bericht van politiek redacteur Arnout Brouwers. 

 • Kamer van Klok: krijgt radicaal-rechts voet aan de grond in het Europees Parlement?

  De Kamer van Klok, de wekelijkse politieke podcast van de Volkskrant, maakte een speciale aflevering over de Europese verkiezingen. 

  Of luister via Spotify of Apple podcasts. • Source link

  More in Nederlands Nieuws

  A2Z ADMINISTRATION

  AD

  To Top