Connect with us

Liam (17) heeft niet lang meer te leven, zijn nalatenschap schrijft hij op in een boek

Liam 4

Nederlands Nieuws

Liam (17) heeft niet lang meer te leven, zijn nalatenschap schrijft hij op in een boek


“Ik heb alles gegeven en nu ga ik toch weldra dood”, schreef Liam Hoenderdos in een brief aan zijn uitgever. Samenwonen, trouwen en kinderen krijgen zit er voor hem niet meer in. “Alles waarmee ik een nalatenschap op zou kunnen bouwen, wordt me ontnomen. Het enige wat ik kan doen is een boek schrijven.” En dat boek komt binnenkort uit.

Tumor in ruggenmerg

Hij was nog geen jaar oud, toen er een tumor in zijn ruggenmerg werd gevonden. Hij werd twee keer geopereerd en op een incomplete dwarslaesie na ging het goed met hem. Het idee dat hij op jonge leeftijd zou overlijden, was er niet. “Ik heb nooit gedacht dat er iets met mij kon gebeuren, waardoor het weer minder goed zou gaan.”

Liam wilde ook niet anders zijn dan anderen. Als voorbeeld noemt hij een moment waarop hij met zijn tante naar een dierentuin ging en in een rolstoel zat. “Ik kwam toen een jongetje van dezelfde leeftijd tegen, die zei: ah zielig, hij zit in een rolstoel. Toen stapte ik gelijk uit die rolstoel, omdat ik als gelijke wilde worden gezien.”

Dat gelijkwaardige was voor hem belangrijk. Bij elke operatie die hij onderging, was hij compleet gefocust op beter worden. Vooral lopen vond hij belangrijk. “Dat voelde als een soort overwinning. Ik had lang het idee dat in een rolstoel zitten een soort teken van zwakte was, het voelde als opgeven.”

Twee jaar geleden lukte het alleen niet meer om beter te worden. Hij duwde zijn lichaam tegen een grens, omdat hij zo graag wilde lopen. Maar hij had zijn maximumcapaciteit bereikt. “Het besef van ‘mijn leven houdt vroegtijdig op’, dat is iets waar je een beetje naartoe groeit. Dat is zoiets groots natuurlijk. Dat kan je bijna niet uitleggen.”

Een aantal maanden geleden kreeg hij zijn medische dossiers uit 2006 te zien van zijn ouders, die zich lang machteloos hebben gevoeld over Liams situatie. “Als ik dat dan lees, dan denk ik nou, dit is iemand die niet heel oud gaat worden”, vertelt hij. “Ik denk dat mijn ouders dat op een bepaalde manier verdrongen hebben, om er makkelijker mee om te kunnen gaan.”

Levenscyclus

Liam, die nu in het enige jongerenhospice van Nederland in Leiden verblijft, had altijd een fascinatie voor schrijven en dacht op een gegeven moment: ‘ik wil schrijven over wat ik heb meegemaakt’. Dus dat deed hij. Tijdens het schrijfproces leerde hij ook dat hij door de jaren heen veel was meegegaan in de emoties en verhalen van zijn dierbaren. Door het schrijven kon hij die situaties ook beter verwerken. “Er kwamen dingen boven die ik eigenlijk vergeten was en die kon ik zo omvormen tot iets moois. Het biedt veel troost.”

Wat hem ook troost biedt, is dat zijn naasten door het lezen van het boek het gevoel kunnen hebben dat Liam er nog is.

Het boek heeft een bepaalde levenscyclus, vertelt Liam. Hij heeft het in thema’s opgedeeld, waar mythologische verhalen aan zijn gekoppeld. In totaal zijn er vijf delen, bestaande uit een kort stukje symbolische betekenis, een mythisch verhaal en een persoonlijk verhaal. “Ik denk dat we veel van die verhalen kunnen leren, ook over bepaalde kernwaarden.”

Hij hoopt dan ook dat mensen zich verwonderen naar aanleiding van het boek, en dat mensen hoop en troost vinden in de ervaringen die ze al hebben. “Eigenlijk hebben we alles al om hoop te houden. Alleen moeten we er de aandacht voor nemen om daar uitgebreid naar te kijken.”

Wanneer het gaat over hoe nuchter Liam over zijn situatie spreekt, stelt hij dat ‘je nooit de hele dag alleen maar kan huilen’. “Ik denk dat iedereen altijd wel probeert ergens iets van te maken. Het is waardevol om dat te beseffen, dat er altijd mogelijkheden zijn om ergens een weg in te vinden.”

Liams boek Oración komt naar verwachting op 15 april uit.Source link

More in Nederlands Nieuws

A2Z ADMINISTRATION

Advertisement
Advertisement
Advertisement

AD

Trending

Advertisement
To Top