Connect with us

Kabinet Schoof beëdigd: Curaçao krijgt meest rechtse staatssecretaris van Koninkrijksrelaties ooit

Nederlands Nieuws

Kabinet Schoof beëdigd: Curaçao krijgt meest rechtse staatssecretaris van Koninkrijksrelaties ooit


Nederland heeft een nieuw kabinet. Onder leiding van minister-president Dick Schoof moeten VVD, Nieuw Sociaal Contract (NSC), PVV en Boer Burger Beweging (BBB) de komende termijn verkiezingsbeloften gaan waarmaken. Dinsdag zijn alle ministers en bewindspersonen beëdigd door koning Willem-Alexander. De opvallendste benoeming is die van Zsolt Szabó (PVV) als staatssecretaris van Koninkrijksrelaties, in verband met eerdere, negatieve uitspraken vanuit zijn partij over Caribisch Nederland. 

Szabó is de eerste staatssecretaris van Koninkrijksrelaties afkomstig uit de PVV, een partij die in het verleden vaak harde woorden heeft laten vallen over de Caribische eilanden binnen het Koninkrijk. De PVV zou Curaçao een ‘boevenbende’ hebben genoemd en wilde dat criminele Antillianen Nederland zouden worden uitgezet.

Ondanks die uitspraken, heeft Szabó aangegeven dat hij de banden met de eilanden juist wil verbeteren. Dit is een opmerkelijke koerswijziging van de rechtse partij, gezien de standpunten van de PVV in het verleden.

Een andere belangrijke benoeming is die van Ruben Brekelmans (VVD) als minister van Defensie. Defensie speelt een cruciale rol op de eilanden door de aanwezigheid van Nederlandse militairen voor trainingsdoeleinden en veiligheid en de verantwoordelijkheid voor de kustwacht. Brekelmans gaat zijn taak als minister uitvoeren met Gijs Tuinman (BBB) aan zijn zij, die is benoemd tot staatssecretaris van Defensie.  

Met het nieuwe kabinet is er sprake van een brede regering, gezien de ministers en bewindslieden een uiteenlopende partij-achtergrond hebben. Voor nu wordt het afwachten welke impact dit zal hebben op de verschillende beleidsgebieden, inclusief de relaties binnen het Koninkrijk der Nederlanden.Source link

More in Nederlands Nieuws

A2Z ADMINISTRATION

AD

To Top