Connect with us

Fiat Panda wordt één van de goedkoopste elektrische auto’s –

adcvroolv3e1dc

Nederlands Nieuws

Fiat Panda wordt één van de goedkoopste elektrische auto’s –


Highlights nieuwe Fiat Panda

  • Komt al snel!
  • Nieuwe elektrische Panda moet vooral betaalbaar zijn
  • Vanaf zo’n 20 mille

Het elektro-offensief van Stellantis lijkt niet gehinderd door enige vorm van beperking en dus gaat Fiat volledig mee in de jacht op de EV-koper. Het heeft al de elektrische 500e én een volledig elektrische 600e. Maar daar blijft het niet bij. Ook Fiat komt met een kleine elektrische hatchback en daarop plakt het een iconische modelnaam: Panda. Geheel volgens de traditie moet die elektrische Panda voor de meeste Europese particulieren betaalbaar zijn.

Fiat hoopt dat voor elkaar te krijgen door de nieuweling géén Italiaans zustermodel te laten zijn van de Peugeot 208, Opel Corsa of Lancia Ypsilon. In tegenstelling tot die hatchbacks en hun hoogpotige derivaten, komt de Panda niet op het (e-) CMP platform te staan. In plaats daarvan rust hij op wat Stellantis zijn Smart Car Platform noemt. Dat is een eenvoudigere variant van de CMP-hardware, bedoeld voor relatief goedkope modellen. Citroën past het al toe onder de nieuwe (ë)-C3 en ook de elektrische opvolger van de C3 Aircross maakt daarop zijn kilometers. Hetzelfde geldt voor Opel Frontera, die de Crossland aflost.

Tijdelijk twee Panda’s

De komst van een nieuwe Panda is voor autoland best ‘een dingetje’, want voor het eerst sinds 2011 komt Fiat met een honderd procent nieuwe Panda. Belangrijk daarbij: het wordt géén directe opvolger van het huidige model. Althans, niet vanaf zijn marktintroductie. De oude mild-hybride Panda staat nog tot zeker 2026 naast de nieuwe in de showroom. Op dezelfde wijze als de technisch totaal van elkaar verschillende 500e en 500 Hybrid naast elkaar bestaan.

Fiat maakt van de Panda geen retromodel en hij vertoont evenmin grote gelijkenissen met de Centoventi Concept, het studiemodel waarmee het al in 2019 op de nieuwe Panda vooruitblikte. Een soort Citroën C3 wordt de kleine Italiaan ook niet. Sterker nog, de Panda heeft vooral een heel eigen koetsje gekregen. Al zie je in onder meer de portieren en handgrepen toch nog wel enige overeenkomsten met de C3. Maar verder oogt alles helemaal eigen. De Panda krijgt zelfs derde zijruitjes die de ë-C3 niet heeft. Met zijn platte kijkers tuurt de Fiat geniepig de wereld in; een immens verschil met het aaibare gelaat van het huidige model. Tussen de koplampen zit een strip met daarin een stel streepjes waarvan Fiat straks ongetwijfeld beweert dat ze verwijzen naar de verticale sleufjes in de snuit van de oer-Panda.

Lager in het front nemen we speels vormgegeven led-dagrijverlichting waar. Voor de vormgeving van die lager geplaatste units heeft Fiat wél naar de Centoventi gekeken. Ook overleven de ‘ribbels’ die de showauto rondom sierden de overgang naar het productiestadium. Vrolijker is de achterzijde. Dat is te danken aan zijn eigenwijze en vierkante achterlichten met afgeronde hoeken. Ook in de huidige Panda tref je dergelijke vormen aan. Een over de gehele breedte van de bips lopende strip deelt de achterlichten in tweeën. We toveren die wetenschap natuurlijk niet allemaal uit onze kristallen bol. We doken onlangs de patenttekeningen van de nieuwe Panda op, die onze digitale tekenmeester vervolgens vakkundig heeft ingevuld. Daarbij moeten we wel aantekenen dat Fiat zelf onlangs enkele concepts liet zien met de Panda-naam die er anders uitzagen, maar die blikken mogelijk vooruit op modellen hoger in de markt, in een heuse Panda-familie.

Fiat Panda (Illustratie: Larson)

Fiat Panda (Illustratie: Larson)

Groeispurt

Niet alleen wat betreft EV-gehalte en vorm verandert de Panda rigoureus, ook wat formaat betreft gaat er straks ongetwijfeld een schokgolf door zijn leefgebied. De huidige Panda blijft in de lengte nipt onder de 3,7 meter, maar de nieuweling lijkt de 4 meter aan te tikken. Niet eerder was een Panda zo groot, al blijft het al met al een hatchback van bescheiden formaat.

Dan de vraag der vragen: wat heeft de Panda straks allemaal te bieden? Daarvoor kijken we wél naar zustermerk Citroën. De elektrische ë-C3 is er met een 113-pk elektromotor op de vooras, die zijn levenslust put uit een 44-kWh accu. Die combinatie levert de Fransman een actieradius op van 320 kilometer. De ë-C3 komt later ook in een milder gemotoriseerde variant, die genoegen moet nemen met een bereik van zo’n 200 kilometer. In ruil voor een lagere vanafprijs van zo’n 20 mille en minder spierkracht. Net als de nieuwe C3 is de verse Panda er straks niet alleen als EV; we verwachten enkele mild-hybride versies. Fiats jongste loopt straks in Servië van de productieband. Die verhuizing heeft naar verluidt te maken met het zo laag mogelijk houden van de productiekosten, zónder naar China te verkassen.Source link

More in Nederlands Nieuws

A2Z ADMINISTRATION

Advertisement
Advertisement
Advertisement

AD

Trending

Advertisement
To Top