Nederlands Nieuws
Curaçaose koraalriffen in gevaar: Eén op de drie soorten dreigt uit te sterven
Maar liefst 19 van de 66 koraalsoorten die in het Caribisch Gebied voorkomen, worden als ‘kritisch bedreigd’ aangemerkt. Dat blijkt uit de nieuwe Rode Lijst van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN), gepresenteerd tijdens de klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Baku.
De lijst is het resultaat van een grondige evaluatie van alle koraalsoorten wereldwijd, waarbij werd gekeken naar de mate van bedreiging van de soorten. De lijst is opgesteld na de laatste evaluatie van experts, waaronder onderzoekers van Carmabi.
De achteruitgang van koraalriffen wordt wereldwijd veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder klimaatsverandering, vervuiling, overbevissing en koraalziekten. Zo stierf in 2023 ongeveer 28 procent van het rif rondom Curaçao af door de opkomst van nieuwe koraalziektes en het stijgende zeewater.
Toch vormt Curaçao op bepaalde plekken een uitzondering. Hoewel andere Caribische eilanden veel ernstigere verliezen hebben, zijn er nog steeds gezonde riffen op Curaçao te vinden.
“Het is belangrijk om de waterkwaliteit te verbeteren en de visstand te bevorderen om de weerbaarheid van de riffen te vergroten”, volgens Mark Vermeij, hoofd van de onderzoeksafdeling van Carmabi. Hij benadrukt dat Curaçao een internationale verantwoordelijkheid heeft om zijn koraalsoorten te beschermen, ondanks dat het eiland weinig kan doen aan de oorzaak van de klimaatverandering.