Connect with us

Chauffeur rijdt aan andere kant van Nederland als hij appje krijgt: ‘Binnen 2 uur melden, anders ontslag’ | Home

?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0

Nederlands Nieuws

Chauffeur rijdt aan andere kant van Nederland als hij appje krijgt: ‘Binnen 2 uur melden, anders ontslag’ | Home


Na belletjes van meerdere boze klanten uit Amsterdam trok een groothandel vorige zomer aan de bel bij z’n bezorger. Want waar bleef hij met de beloofde bestellingen? De chauffeur bleek op eigen houtje nog bezig met bezorgingen in het oosten van Nederland. Na meerdere waarschuwingen moest de man zich binnen twee uur op het kantoor melden, anders kon hij zijn spullen inleveren.

Inzet van de zaak is een arbeidsconflict over een bezorgopdracht halverwege juli 2023 bij Ille Papier-Service, een Nederlandse groothandel in toiletartikelen. Hun chauffeur die vanuit de vestiging in Zoetermeer werkt, is dan voor een bezorgklus in het oosten van het land.

In eerste instantie zou hij daar twee dagen mee bezig zijn, maar omdat volgens de man door zijn werkgever geen hotelovernachting is geregeld, moet hij die over vier dagen uitspreiden. Als het bedrijf klachten krijgt van klanten uit Amsterdam over hun bezorgingen sommeren ze de chauffeur zijn klus in het oosten zo snel mogelijk af te breken.

,,Ik ga er vanuit dat je straks in Zoetermeer bent en ik heb je uitgelegd waarom er zijn klanten die wachten op ons”, schrijft zijn baas in een WhatsApp-bericht. ,,Ik heb je 2 keer gevraagd om naar Zoetermeer te komen en je weigert dat kan natuurlijk niet dat is werkweigering.”

De man stelt dat hij nog druk is met de bezorging in het oosten. ,,Ik heb ook afspraken vandaag en morgen met klanten in deze route gemaakt! Die verwachten mij. Ik doe gewoon me werk! En nogmaals ik weiger niks!!!” De onenigheid gaat nog enkele appjes door tot zijn baas er genoeg van heeft: ,,Dit is de laatste keer dat ik het vraag terug naar Zoetermeer te rijden ben je er niet binnen 2 uur dan volgt helaas ontslag op staande voet.” De chauffeur luistert niet en vervolgt zijn tocht in het oosten.

Nog diezelfde dag volgt een ontslagbrief. Zijn werkgever stelt daarin dat de chauffeur ‘ondanks meerdere waarschuwingen niet terug is gekomen om zijn werk te doen’.

Wat vindt de chauffeur?

De man zegt bij de rechter dat hij nog bezig was met zijn route in het oosten van Nederland en ‘die klanten niet wilde laten stikken’. Zelfs na het bericht van zijn ontslag is hij een dag later nog doorgegaan om zijn route af te maken. Volgens hem is het bedrijf tekortgeschoten door geen hotelovernachting te regelen. Hij zou daarom geen ontslag moeten krijgen, maar slechts een schriftelijke waarschuwing of berispring.

Het bedrijf stelt dat de klanten in Amsterdam ‘een groot deel van de omzet van de onderneming uitmaken’ en dat snelle bezorging noodzakelijk was. Op dat moment was er bij de vestiging in Zoetermeer ook geen andere chauffeur beschikbaar en dat wist de werknemer in kwestie. Desondanks koos de chauffeur ervoor om het verzoek van de werkgever naast zich neer te leggen en zijn eigen plan te trekken.

Het oordeel van de kantonrechter

Volgens de kantonrechter is het duidelijk: de man heeft zich schuldig gemaakt aan werkweigering, zo valt te lezen in de woensdag gepubliceerde uitspraak. Hij is zowel telefonisch als via WhatsApp gesommeerd om terug te komen naar Zoetermeer en de route naar Amsterdam te rijden. Ook heeft hij een waarschuwing gehad voor wat er zou gebeuren als hij niet aan de oproep gehoor gaf.

Zijn houding kan als ‘ernstig verwijtbaar’ worden gezien en dus was het ontslag op staande voet terecht, oordeelt de kantonrechter. Hij kon daarbij niet slechts een schriftelijke waarschuwing krijgen, want de werkgever bevond zich door zijn houding in een onmogelijke positie.

‘Een werkgever, zeker in de transportsector, waarin klanten afhankelijk zijn van de tijdige levering van goederen, moet er op kunnen vertrouwen dat werknemers gegeven opdrachten uitvoeren’, aldus de kantonrechter. De man kan dus definitief fluiten naar zijn baan. De kosten van de rechtszaak, bijna 400 euro, komen voor zijn rekening.

Werkweigering en instrucierecht

Werkweigering is één van de in de wet genoemde dringende redenen, die nodig is om een ontslag op staande voet te rechtvaardigen. Een werkgever beschikt namelijk over instructierecht. ,,Dit houdt in dat deze redelijke instructies aan de werknemer mag geven waar de werknemer zich dan ook aan moeten houden”, zegt Pascal Besselink, advocaat arbeidsrecht bij DAS. Hij ziet ook dat dat chauffeur in deze zaak ervoor kiest om de regels niet op te volgen. ,,Deze werknemer nam een te groot risico door toch zijn eigen gang te gaan.”

Toch kon Ille Papier-Service ook voor een minder vergaande maatregel kiezen, meent Besselink. ,,Maar de kantonrechter stelt dat werkgever zich door de opstelling van werknemer in een onmogelijke positie bevond. De werkgever was afhankelijk van tijdige aflevering van de goederen en had er op mogen vertrouwen dat werknemer de opdracht had uitgevoerd. Ook dit is te volgen.” Hij concludeert dan ook: de werknemer heeft ‘onnodig te hoog spel gespeeld’ en dat kost hem nu zijn baan.

Kun je een werknemer zomaar op staande voet ontslaan?

Op welke gronden kun je als werkgever een werknemer ontslaan en met welke zaken dien je rekening te houden? Volgens mr. Linda Hofste, advocaat bij het Zoetermeerse kantoor Vijverberg Advocaten & Adviseurs, is er voor ontslag op staande voet een ‘dringende reden’ vereist. ,,Denk daarbij aan diefstal, verduistering, het opzettelijk beschadigen van eigendommen van de werkgever en zich ondanks waarschuwing overgeven aan dronkenschap.”

Bij dit soort zware vergrijpen zal wellicht niemand opkijken bij ontslag op staande voet. Toch is het volgens Hofste niet onverstandig om als bedrijf met je werknemers te communiceren welk gedrag wel en niet getolereerd wordt. ,,Als je bepaalde gedragsregels opstelt, die aan iedereen kenbaar maakt en aangeeft dat ontslag op staande voet volgt bij overtreding van die regels, is een ontslag op staande voet bij een rechter veel beter verdedigbaar als die regels worden overtreden.”

Lees hier meer: Kun je een werknemer zomaar op staande voet ontslaan?Source link

More in Nederlands Nieuws

To Top