Connect with us

Bonairianen met beperking additional kwetsbaar in nieuwe coronagolf

Nederlands Nieuws

Bonairianen met beperking additional kwetsbaar in nieuwe coronagolf


KRALENDIJK – Voor de Bonairiaanse zorginstelling FKPD heeft de additional besmettelijke omikrongolf dit keer ingrijpende gevolgen. “Onze cliënten zijn additional kwetsbaar. Hoe moet je iemand uitleggen met een IQ van 40, 50 om afstand te houden?”, zegt directeur Edsile Goeloe.

De instelling Fundashon Kuido pa Personanan Desabilitá (FKPD) biedt 24-uurs opvang en een dagopvang voor mensen met een beperking. Medio december kregen ze te maken met vijf geïnfecteerde cliënten. De dagopvang werd gesloten met de bedoeling om op 2 januari weer open te gaan.

“Eind december was er weer een nieuwe stijging. Nu hebben we een werknemer en zeven cliënten in quarantaine, dus voorlopig kunnen de deuren van de dagopvang nog niet open.”

RIVM: zorgwekkende stijging zet door
incidentie 7 jan eilanden

Gemiddeld aantal meldingen per 100 duizend inwoners per week per eiland.

In het laatste weekrapport van RIVM over de zes Caribische eilanden meldt het instituut dat de ‘zorgwekkende’ stijging van het aantal positieve gevallen zich heeft doorgezet. Het aantal meldingen per 100 duizend inwoners (incidentie) is 5 tot 7 keer hoger op de eilanden vergeleken met Nederland. Alleen op Sint-Maarten zijn er relatief minder meldingen. Het weekrapport is van 30 december tot 5 januari. Dus nog exclusief de recordaantallen meldingen op met title Aruba, Curaçao en Bonaire van de afgelopen twee dagen.

Hun woonunit is ook niet meer toegankelijk voor externen, vertelt Goeloe verder. “We hebben de meeste activiteiten waarbij externe begeleiding nodig is, stopgezet. Eén keer per week is er gelegenheid voor familie en kennissen om met een cliënt te bellen en te spreken.”

Het is bovendien een additional uitdaging om cliënten te isoleren. “We hebben cliënten van 65 en 70 jaar. Zij blijven niet de hele dag op hun kamer, dus zitten ze op het balkon.”

Druk op personeel en financiën
Directeur Goeloe legt uit dat altijd al tekort aan personeel is en nu wordt de werkdruk dus nog hoger. “Er zijn dagen waarop ik zelf de keuken in ga om brood klaar te maken voor cliënten.”

Ook financieel zijn er zorgen. Zo is er is flink wat geld geïnvesteerd in materialen om personeel en cliënten additional te beschermen. “Onze cliënten kunnen je spontaan omhelzen, alleen een mondkapje is niet altijd genoeg.”

Nadat de besmetting was ontdekt, hebben ze de dagopvang en alle bussen gedesinfecteerd en dit brengt ook additional kosten met zich mee. De instelling wordt gesubsidieerd door het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). “Het contact en communicatie met VWS zijn goed. We hebben ze al op de hoogte gesteld dat we meer geld uit moeten geven”, aldus Goeloe.

Source link

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

More in Nederlands Nieuws

To Top