Connect with us

Bonaire gaat niet in lockdown, wel further maatregelen: ‘De zorg staat onder druk’

Nederlands Nieuws

Bonaire gaat niet in lockdown, wel further maatregelen: ‘De zorg staat onder druk’


KRALENDIJK – Bonaire gaat niet in een strenge lockdown, ondanks de oplopende besmettingen en de grote druk op de zorg. Zo’n ‘drastische maatregel’ is volgens gezaghebber Edison Rijna nog niet nodig.

De zorg op het eiland kan het aantal corona-gevallen nog aan. Er liggen ‘niet zoveel mensen in het ziekenhuis’, aldus Rijna tijdens een persconferentie vrijdag. Toch is er reden voor bezorgdheid: de druk op de zorg is aan het toenemen, omdat er veel mensen nu thuis in quarantaine of isolatie moeten, waaronder zorgpersoneel. “Daarom is het tijd om de maatregelen aan te scherpen.”

Bonaire (met 30.000 inwoners) heeft momenteel 900 actieve corona-besmettingen. Deze week zijn er twee mensen aan corona overleden. Zes mensen liggen nog in het ziekenhuis.

Vanaf zondag 15 januari  tot 4 februari gelden weer nieuwe maatregelen. Zo is het niet meer mogelijk om evenementen te organiseren en worden vergunningen daarvoor ingetrokken.

Dit zijn een paar van de maatregelen op Bonaire
 • Mondkapjes dragen is verplicht in alle openbare binnenruimtes en winkels, zoals supermarkten, horeca, het openbaar vervoer en overheidsgebouwen
 • Kerken mogen maximaal de helft van het aantal bezoekers. 
 • Buiten sporten magazine, op de voorwaarde dat er geen publiek aanwezig is.
 • Sportscholen mogen de helft van het most aantal bezoekers naar binnen laten. Voor sportscholen buiten is er geen limiet aan bezoekers.
 • Bij contactberoepen zoals kappers, nagelstudio’s en massagesalons is een mondkapjes dragen verplicht en magazine het niet af. Ze mogen binnen alleen open zijn als er goed geventileerd wordt met verse lucht. 
 • Bioscopen, on line casino’s en gokhallen moeten om 22.00 dicht zijn. Ook daar magazine er maar 50 procent van de capaciteit aan bezoekers zijn.
 • Verboden om met een grote groep mensen bij elkaar te komen. Er geldt een most van 10 personen van maximaal twee huishoudens in de openbare ruimte.

Bekijk de kaart met alle maatregelen vanaf 16 januari

Lockdown nu ‘te drastisch’ voor Bonaire

Er komt geen avondklok, zoals op de andere eilanden. De vraag om een lockdown krijgt gezaghebber Rijna nu ‘regelmatig’, vertelt hij. “Maar ik vind dit nu een te drastisch besluit is die mensen hun vrijheid beperkt.” Wel waarschuwt hij ervoor dat het eiland alsnog in een lockdown terecht gaat komen als de besmettingen blijven stijgen.

Rijna vindt dat het de verantwoordelijkheid van mensen zelf om ‘het niet zover te laten komen’ dat Bonaire opnieuw in een lockdown beland. “En als je je nog niet hebt laten vaccineren of als je de boosterprik nog niet heb gehad: ga dat nu halen!”

Reisbeleid versoepeld
Vanaf zondag 16 januari zal Bonaire alle landen beschouwen als hoog risicolanden, dus een PCR-test of antigeentest blijft verplicht. Maar reizigers hoeven bij aankomst niet meer een zelftest te doen en ook de zelftest op 5 dag vervalt.

Nieuwe maatregelen voor toeristen en reizigers
 • Reizigers die volledig gevaccineerd zijn kunnen inreizen met een antigeentest van 24 uur voor vertrek of een PCR-test van 48 uur voor vertrek.
 • Reizigers hoeven bij aankomst op Bonaire niet meer een zelftest te doen.
 • Ook de verplichte antigeentest na 5 dagen geldt niet meer.
 • Reizigers die niet volledig gevaccineerd zijn, moeten een PCR-test doen van maximaal 48 uur voor vertrek.
 • Mensen die niet volledig gevaccineerd zijn hoeven niet meer na aankomst in quarantaine.

Deze reisvoorwaarden werden onlangs verscherpt om de komst van de omikron-variant naar het eiland te vertragen. Nu ruim 90 procent van de besmettingen op het eiland door deze variant wordt veroorzaakt, is er geen reden meer voor deze further reisvoorwaarden. Zelftesten zijn inmiddels ook beschikbaar voor de bevolking.

Kritische situatie zorg

De druk op de zorg neemt toe op Bonaire, maar dat is dus geen reden voor een avondklok of een lockdown. Er is volgens Jaspers momenteel nog genoeg capaciteit in het ziekenhuis. “Het most is gelukkig nog niet bereikt. Er zijn ook further collega’s bijgekomen. Met identify voor de ambulance, de eerste hulp en de intensive care”, vertelt dokter Loes Jaspers van de afdeling Publieke Gezondheid.

Allerlei zorgmedewerkers worden door corona geraakt en kunnen niet werken. “Er is dus relatief minder personeel om in te zetten en de zorgbehoefte wordt groter, dus dat maakt het greatest een kritische situatie. We houden nauw contact met onze zorgpartners – waaronder de ouderenopvang en de huisartsen – en iedereen wordt geraakt’.’

Onlangs deed ziekenhuis Fundashon Mariadal nog een oproep aan verpleegkundigen op Bonaire om zich zich te komen melden, zodat ze zich kunnen bereiden op noodsituaties.

Met verschijnselen toch naar werk 
De gezaghebber doet nu ook een opvallende oproep aan werkgevers. Sommige mensen zouden in de afgelopen weken toch naar werk zijn opgeroepen terwijl ze verkoudheidsklachten hebben. “De inspectie gaat hierop controleren. Laat werknemers niet op werk verschijnen als ze in isolatie of quarantaine moeten.”

Ouderen de dupe
Jaspers ziet ook dat er veel uitval is bij ouderen opvanglocaties waardoor die soms niet open kunnen blijven. “We houden nauw contact en proberen ervoor te zorgen dat de ouderen hier wel terecht kunnen, zodat ze niet in het ziekenhuis belanden omdat er niet op een andere manier opvang is.’’

Vooral patiënten zonder (volledige) vaccinatie in het ziekenhuis
“Van de patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen in de afgelopen week, is 60 procent niet of niet volledig gevaccineerd’’, vertelt dokter Michael Mercuur van de afdeling Publieke Gezondheid. De gemiddelde leeftijd van mensen die in het ziekenhuis belanden ligt momenteel rond de 59 jaar.

“De cijfers uit Aruba, waar we ook al redelijk op lijken, laten zien dat op dit second geen mensen in het ziekenhuis terecht komen die de boosterprik hebben gehad, dus dat is veelbelovend”, aldus Jaspers.

Soepele maatregelen voor boosterprikkers
Mogelijk komen er binnenkort ook versoepelde maatregelen voor mensen die een boosterprik hebben gehad. Bijvoorbeeld dat deze mensen dan niet meer in quarantaine hoeven als ze involved zijn geweest met iemand die besmet blijkt. Sinds vrijdag geldt deze versoepeling in het Europese deel van Nederland. Wie klachten heeft, moet alsnog in quarantaine en zich laten testen.

Momenteel is 77,75 procent van de volwassenen op Bonaire volledig gevaccineerd, daarvan hebben 5.700 een boosterprik gehad.

Ziekteverloop
Over het ziekteverloop van de omikron-variant kan Publieke Gezondheid steeds nog weinig duidelijkheid geven, omdat het over het algemeen nu vooral jonge mensen zijn die besmet zijn. “Het blijft lastig. Het is nu nog te vroeg om te zeggen dat het bij ouderen of mensen met onderliggende klachten ook milder zal verlopen’’, aldus Jaspers.

Source link

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Nederlands Nieuws

To Top